Scroll Top
derma
Δέρμα (10/9/2015).

Άρθρο: δημοσιογράφος Νέλλη Καλαμαρά 
Madame Figaro.

Νομίζεις πως ξέρεις το δέρμα σου; Πώς γνωρίζεις τι του κάνει καλό και τι όχι; Και όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα από αυτά που νομίζουμε πως ξέρουμε είναι λάθος. Μάθε ό,τι χρειάζεται να ξέρεις, ώστε να μην πιαστείς ποτέ ξανά αδιάβαστη.

«Εγώ έχω σίγουρα ξηρό και ευαίσθητο δέρμα» ή «Δεν κάνει να κάνεις συχνά απολέπιση, γιατί θα σπάσει το πρόσωπό σου» ή «Πρέπει οπωσδήποτε να βάζεις ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ» ή «Αν κάνεις botox, μετά πρέπει να κάνεις συνέχεια, γιατί αλλιώς θα γίνεις χειρότερα από πριν». Τι θα έλεγες, αν οι ειδικοί σου απαντούσαν πως όλα τα παραπάνω – και πολλά ακόμη που είσαι απολύτως βεβαία πως γνωρίζεις καλά – είναι εντελώς λάθος; Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Το δέρμα μας είναι ένα όργανο, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονές μας, και μάλιστα αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του οργανισμού μας. Χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη:

την Επιδερμίδα, που είναι το ανώτερο στρώμα,

και το Χόριο, που είναι το βαθύτερο στρώμα, όπου και παράγεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη.

Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε τον ίδιο τύπο δέρματος ούτε όλα τα δέρματα έχουν τις ίδιες ανάγκες και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον τύπο του δέρματός μας, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε θεραπεία. Μα θα μου πεις, «εγώ ξέρω καλά τον τύπο δέρματός μου, έχω ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα, αφού συνέχεια με τραβάει». Και όμως αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα απολύτως λανθασμένο, καθώς μόνο ο δερματολόγος μας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να καθορίσει τον τύπο του δέρματός μας και όχι οι προσωπικές μας εμπειρίες και αυτά που μας λένε οι φίλες μας. «Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των μεσογειακών λαών, μεταξύ των οποίων φυσικά και οι Έλληνες, έχουμε λιπαρό δέρμα, αλλά το 99% νομίζει πως έχει ξηρό και αφυδατωμένο, οπότε θεωρεί πως χρειάζεται διαρκή ενυδάτωση. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες πλάνες των Ελληνίδων και συνήθως οδηγεί στο να κάνουν ζημιά στο δέρμα τους», εξηγεί η Μαρία Καρδάση, Δερµατολόγος-Αφροδισιολόγο, Anti-aging Doctor και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδηµίας Αντιγήρανσης.

Η Ενυδάτωση
Ο πραγματικός τύπος του δέρματός μας παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως θα συμπεριφερθούμε στο δέρμα μας και στο τι θα βάλουμε πάνω του, καθώς τελικά μάλλον έχουμε τον όρο «ενυδάτωση» λανθασμένα στο μυαλό μας. «Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου έχει τελείως λάθος στο μυαλό του το τι σημαίνει σωστή ενυδάτωση και υγιές δέρμα. Οι κρέμες και τα καλλυντικά δεν είναι ένα απλό πράγμα, αντιθέτως είναι σύνθετο και δεν θα έπρεπε κανονικά να πωλούνται έτσι ελεύθερα, χωρίς την επίβλεψη του γιατρού.

Κανονικά ο δερματολόγος είναι αυτός που θα έπρεπε να σου πει τι κρέμα μπορείς και τι κρέμα δεν μπορείς να βάλεις ανάλογα με το δέρμα σου, γιατί από το να χρησιμοποιείς λάθος προϊόν, πραγματικά είναι καλύτερο να μην το χρησιμοποιούσες καθόλου. Ξέρετε ποιο είναι συνήθως το αποτέλεσμα μία γυναίκας με λιπαρό δέρμα, που νομίζει πως είναι ξηρό, και βάζει ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ; Η ακμή», συμπληρώνει η κ. Καρδάση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, το δέρμα μας είναι ένα όργανο που έχει κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων, να αποβάλλει τη «νεκρή» στοιβάδα και να επιτρέπει να αναδυθεί η νέα και υγιής στοιβάδα της επιδερμίδας από κάτω, η οποία είναι και πλήρως ενυδατωμένη. Αυτή είναι η λεγόμενη ενυδάτωση «εκ των έσω». Όταν λοιπόν εμείς βάζουμε στο λιπαρό μας δέρμα ενυδατική πρωί και βράδυ, στην ουσία αυτό που κάνουμε είναι να αναστέλλουμε τη φυσική του λειτουργία, να του προκαλούμε ασφυξία, να φράζουμε τους σμιγματογόνους αδένες και τελικά να επιτυγχάνουμε τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλαμε, δηλαδή ένα δέρμα με σπυριά, διευρυμένους πόρους, μαύρα στίγματα και δερματίτιδες – τις οποίες συχνά μπερδεύουμε με ξηρότητα και επαναλάμβάνουμε το φαύλο κύκλο της ενυδάτωσης. Αυτό που επιβάλλεται στα ξηρά δέρματα είναι η συχνή απολέπιση και η εφαρμογή απολεπιστικής βραδινής κρέμας, ώστε να βοηθάμε το δέρμα να «ξεφορτωθεί» τη νεκρή στοιβάδα και να προάγεται η εσωτερική υγιής στοιβάδα. Φυσικά, μόνο ο δερματολόγος μας είναι ο ειδικός για να μας απαντήσει τι τύπο δέρματος έχουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να το διατηρούμε υγιές και σωστά ενυδατωμένο.

Η Αντιγήρανση
«Μητέρα της αντιγήρανσης είναι η απολέπιση», λέει η κ. Καρδάση, «ακολουθεί η ηλιοπροστασία και η καλή υγιεινή του δέρματος. Είναι απαραίτητο να πλένουμε το πρόσωπό μας πρωί και βράδυ με κάποιο καθαριστικό προϊόν κατάλληλο για το δικό μας τύπο δέρματος». Φυσικά υπάρχουν και οι διάφορες θεραπείες της αισθητικής δερματολογίας που προάγουν την αντιγήρανση, αλλά και αυτές περιβάλλονται από ορισμένους μύθους. Παραδείγματος χάριν το botox. Συχνά ακούμε πως κάποιος δεν θέλει να κάνει botox, γιατί αν κάνει μετά θα πρέπει να κάνει συνέχεια, γιατί αλλιώς, μόλις παρέλθει ο χρόνος και περάσει η επίδραση της τοξίνης, θα «κρεμάσει» χειρότερα από πριν. «Αυτή είναι μία πραγματικά απίστευτη δοξασία. Το botox συγκεκριμένα έχει «αντιβαρυτική» δράση, αυτό σημαίνει πως πολεμάει τη βαρύτητα, έτσι για όσο καιρό διαρκεί δίνει την ευκαιρία στο δέρμα, όπου έχει δημιουργηθεί η ρυτίδα, λόγω της βαρύτητας, να κάνει ανάπλαση. Αν δεν επαναλάβεις τη θεραπεία, απλώς η βαρύτητα θα αρχίσει και πάλι το έργο της και μάλιστα σε ένα δέρμα που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν κάνει το botox», κλείνει η κ. Καρδάση.

Μύθοι & Αλήθειες

  • Κάθε βράδυ πρέπει απαραιτήτως να ξεβάφομαι και να καθαρίζω το πρόσωπό μου.
    ΣΩΣΤΟ
    Γιατί; Τη νύχτα είναι ο χρόνος που πραγματοποιείται η κυτταρική ανανέωση και η αυτό-ίαση του δέρματός μας, άρα είναι απολύτως απαραίτητο, πριν πέσουμε για ύπνο, να το έχουμε απαλλάξει από κάθε ίχνος make up, ρύπους και βρωμιές.
  • Πρέπει απαραιτήτως να πλένω το πρόσωπό μου πρωί και βράδυ με κάποιο προϊόν κατάλληλο για το δέρμα μου.
    ΣΩΣΤΟ
    Γιατί; Όπως είπαμε και παραπάνω ο σωστός καθαρισμός του δέρματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για ένα υγιές δέρμα.
  • Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη μόνο το καλοκαίρι.
    ΛΑΘΟΣ
    Γιατί; Ειδικά από τα 30 και μετά, αλλά και νωρίτερα αν κάποια κοπέλα παίρνει αντισυλληπτικά ή είναι έγκυος ή και σε άλλες περιπτώσεις, η αντηλιακή στο πρόσωπο είναι απαραίτητη όλο το χρόνο.
  • Πρέπει να βάζω πρώτα την ενυδατική μου και από πάνω το αντηλιακό μου.
    ΛΑΘΟΣ
    Γιατί; Στην περίπτωση που έχεις λιπαρό δέρμα, πράγμα εξαιρετικά πιθανό αν είσαι Ελληνίδα, καλό είναι να χρησιμοποιείς απευθείας μία λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα και να αποφεύγεις την ενυδατική για να μην «φράζεις» το δέρμα σου. Αυτό φυσικά θα σου το πει ο δερματολόγος σου.
  • Πρέπει να επισκέπτομαι το δερματολόγο μου κάθε χρόνο για να ελέγξει τους σπίλους μου.
    ΣΩΣΤΟ
    Γιατί; Το να κάνεις μία χαρτογράφηση σπίλων κάθε χρόνο στην ουσία δεν έχει και τόσο μεγάλο νόημα. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να γίνεται ένας έλεγχος όλου σου το σώματος (και εννοούμε γυμνού σώματος) από τον δερματολόγο, προκειμένου να ελέγξει και όλους τους σπίλους (ελιές) αλλά και το όποιο πιθανό μελάνωμα μπορεί να μην βρίσκεται πάνω σε κάποιον σπίλο, αλλά σε ανεξάρτητο σημείο.
Το δέρμα μας είναι ένα όργανο, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονές μας, και μάλιστα αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του οργανισμού μας.