Scroll Top
aftologi drasi
Αυτόλογη δράση (8/11/2015).

Άρθρο: δημοσιογράφος Νέλλη Καλαμαρά 
Madame Figaro.

Τα νέα από τον χώρο της αισθητικής ιατρικής είναι σαφή: το μέλλον της αντιγήρανσης βρίσκεται στην αυτόλογη δράση των θεραπειών.

Το botox, το υαλουρονικό οξύ και τα νήματα PDO υπόσχονται τη διόρθωση των ατελειών στο πρόσωπο, στον λαιμό και στο ντεκολτέ, καθώς αυτά αποτελούν τα καλύτερα δυνατά μέσα για να κινητοποιήσουν τον οργανισμό να δράσει μόνος του προς την επίτευξη της νεότερης εικόνας μας, η οποία ποτέ πια δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη γηρασμένη μορφή της. Με πολύ απλά λόγια, το κάθε υλικό και το κάθε εμφύτευμα παίζει απλώς τον ρόλο του «βοηθήματος», αφού τελικά ο ίδιος ο οργανισμός μας είναι αυτός που θα αντιδράσει στα υλικά, ώστε να αρχίσει μόνος του να διορθώνει τις φθορές του. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, όταν τα σηµάδια του χρόνου αρχίζουν να γίνονται ορατά, είναι η ώρα να δράσουµε, όποια κι αν είναι η ηλικία µας.

Ας δούµε όµως γιατί. Συνήθως, η πρώτη παρέµβαση που χρειάζονται οι νεαρότερες ηλικίες είναι botox στο µεσόφρυο. Αυτό γίνεται για να µην δηµιουργηθεί υπερτροφία των δύο µυών, που ευθύνονται για την κάθετη ρυτίδωση στο µεσόφρυο (ρυτίδες του θυµού). Όταν φτάσουµε τελικά στο σηµείο της υπερτροφίας των µυών αυτών, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθουν και η κάθετη γραµµή ακόµη περισσότερο καιρό για να σβήσει. Στην ουσία, η «καθυστέρηση» θα έχει επιτρέψει να δηµιουργηθεί µια ανισορροπία στο µυϊκό σύστηµα του προσώπου.

Οι ειδικοί µας λένε πως το botox αποτελεί το µέσο να βοηθήσουµε τον οργανισµό να επαναφέρει και να διατηρήσει τη µυϊκή ισορροπία της νεαρής ηλικίας και έτσι οι ρυτίδες αυτές να μην καταφέρουν ποτέ να «εγκατασταθούν» στο μέτωπό μας.

Υαλουρονικό οξύ. Όσο µεγαλώνουµε, ξεκινά µια µεταβολή στην αρχιτεκτονική του προσώπου µας, λόγω της τροποποίησης του υποδόρειου λίπους, αλλά και των αλλαγών στην παραγωγή υαλουρονικού οξέος, κολλαγόνου και ελαστίνης από τον οργανισµό µας. Αυτή πλέον είναι η ώρα της παρέµβασης µε υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό γεµίζει, ενισχύει και ανορθώνει, καθώς υπάρχουν κατηγορίες για κάθε συγκεκριµένη περιοχή και κάθε πρόβληµα. Ο ρόλος του δεν είναι απλός, γι’ αυτό και απαιτείται άριστη ποιότητα και προσεκτική έγχυση. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, εκείνο που τροποποιεί την εικόνα µας τελικά δεν είναι η απώλεια όγκου, όπως λανθασµένα θεωρούσαµε µέχρι τώρα, αλλά η µετατόπιση των όγκων σε άλλα σηµεία.
Η περιοχή στην οποία θα εφαρµοστεί το υαλουρονικό οξύ δεν θα επιστρέψει ποτέ ακριβώς στην προηγούµενη της κατάσταση, καθώς ο οργανισµός µπαίνει σε µια διαδικασία αυτοεπιδιόρθωσης. Η αρχή γίνεται ήδη από τον «τραυµατισµό» της βελόνας, που κινητοποιεί την επουλωτική διαδικασία µε παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, σε ένα περιβάλλον ιδανικό, αφού γίνεται έγχυση υαλουρονικού οξέος, του ισχυρότερου επουλωτικού που υπάρχει.

Νήματα PDO. Η εικόνα των «παραφουσκωµένων» προσώπων ώθησε την έρευνα στην ανακάλυψη υλικών που ανορθώνουν χωρίς προσθήκη όγκου. Δηλαδή, στην ολοκλήρωση του ενέσιµου lifting. Τα νήµατα PDO πολυδιοξανόνης ήταν µια πρόκληση για την έρευνα, καθώς είναι εδώ και χρόνια γνωστή η αποτελεσµατικότητα και η ασφάλεια από τη χρήση τους στην καρδιοχειρουργική.
Το παζλ συµπληρώθηκε. Η τοποθέτηση των νηµάτων στα σηµείο ανόρθωσης, γνωστά ως σηµεία lifting, βοηθά τον οργανισµό να ξεκινήσει την παραγωγή του δικού του στηρικτικού κολλαγόνου στα σηµεία εκείνα που επαναφέρουν το πρόσωπο στο γνωστό ως «ανάποδο τρίγωνο της νεότητας».

Οι Αισθητικές θεραπείες αφυπνίζουν τον οργανισμό ώστε να δράσει μόνος του ενάντια στη γήρανση