Scroll Top
anorthosi me nimata
Ανόρθωση με νήματα (20/10/2015).

Άρθρο: δημοσιογράφος Νέλλη Καλαμαρά  

Όλες οι τεχνικές της αισθητικής ιατρικής υπόσχονται και πραγματοποιούν εμφανείς βελτιώσεις στην εικόνα μας. Όμως για να αποκτήσουμε μία εικόνα συνολικά νεότερη, δεν αρκεί μόνο μία τεχνική, χρειάζεται ένας συνδυασμός διαφόρων μεθόδων στη σωστή αναλογία και με τις κατάλληλες ενδείξεις. Τα νήματα PDO είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της γήρανσης.

Το παρελθόν
Συνήθως οι γιατροί ξεκινούσαν από την τροποποίηση της «δυναμικής ρυτίδωσης» (που αρχίζει γύρω στα 28-30) με botox και συνέχιζαν με το γέμισμα των ελλειμμάτων του προσώπου και την αποκατάσταση των ζυγωματικών με υαλουρονικό οξύ, με στόχο τη διατήρηση του «ανάποδου τριγώνου της νεανικότητας» όσο πλησιάζουμε τα 40. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, παρά την επέκταση της χρήσης του botox σε λαιμό και ντεκολτέ, το οβάλ του προσώπου ζητούσε κάτι επιπλέον. Η περαιτέρω βελτίωση επικεντρωνόταν στις μεσοθεραπείες με συσφικτικά υλικά, όπως η διμεθυλοαιθανόλη και το PRP από τα δικά μας αιμοπετάλια (γνωστό και ως Dracula lift). Συχνά τα αποτελέσματα στο περίγραμμα του προσώπου ήταν εκπληκτικά – ειδικά όταν η μεσοθεραπεία συνδυαζόταν με χρήση της Fraxional ραδιοσυχνότητας. Όμως, οι απαιτήσεις για περισσότερη ανόρθωση παρέμεναν κι έτσι καταλήξαμε να βλέπουμε γύρω μας πρόσωπα δυσανάλογα, «γεμάτα» από υπερβολική χρήση υαλουρονικού οξέος ή και άλλων «σκληρότερων» υλικών. Έτσι είχε ωριμάσει πλέον η στιγμή για την εφαρμογή μιας τεχνικής που θα αποκαθιστούσε τη δερματική χαλάρωση, χωρίς όμως να προσθέτει όγκο.

Το μέλλον
Τα PDO νήματα ήρθαν για να καλύψουν ακριβώς αυτήν την ανάγκη. Πρόκειται για απορροφήσιμα ράμματα πολυδιοξανόνης, τα οποία – όταν αποδομούνται – βοηθούν τον ιστό να αυτοεπιδιορθωθεί, ενώ ταυτόχρονα τον στηρίζουν, ώστε να ανορθωθεί και να σταθεροποιηθεί στο σωστό σημείο, δρώντας ενάντια στη βαρύτητα. Τα νέα ράμματα είναι εύκολα στη χρήση, πρακτικά, ανώδυνα, ενώ για την εφαρμογή τους χρειάζεται απλώς χρήση αναισθητικής κρέμας και μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής τους ξαναγυρνάμε κανονικότατα στις δραστηριότητές μας. Τα σημεία επιλογής για την εφαρμογή των PDO είναι το οβάλ του προσώπου και ο λαιμός. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν και οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη, αρκεί να υπάρχει δυνατότητα χρήσης τους και κατάλληλη ένδειξη, ενώ πολύ τακτικά χρησιμοποιούνται και στο σώμα, όπως σε μηρούς, γλουτούς, μπράτσα και κοιλιά.

Αποτελέσματα
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τη στιγμή της εφαρμογής βλέπουμε μόνο το 20% του τελικού αποτελέσματος, ενώ πάνω στον μήνα θα έχουμε το 40%, στο τρίμηνο το 70% και, τέλος, στο εξάμηνο θα λάβουμε το 100%, το οποίο και θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως πλέον οι γιατροί υποστηρίζουν πως οι τεχνικές και τα υλικά είναι αλληλοσυμπληρούμενα και τα νέα ράμματα, σε καμία περίπτωση δεν έρχονται για να αντικαταστήσουν το botox ή το υαλουρονικό οξύ.

Τα νέα απορροφήσιμα νήματα PDO δεν ήρθαν για να αντικαταστήσουν, αλλά για να συμπληρώσουν τις ενέσιμες θεραπείες.